Græskar Rugbrød

 - Dansk Opskrift

 

Click for English

Klik for Video (englsk)

 

Til 1 stk Rugbrød (ca. 12x24cm form)

 

Iblødsætning: (Lavet dagen før)
196 g Knækkede rugkerner
57 g Solsikkefrø
58 g Græskar kerner
57 g Hørfrø
17 g Salt
333 g Koldt vand

     718 g i alt

 

Rugbrød:
63 g Vand
119 g Rugsurdej starter
718 g Iblødsætningen
105 g Halvsigtet rugmel
15 g Mørk malt
12 g Gær

     1032 g i alt

 

Fremgangsmåde:

1. Du kan bruge din egen rugsurdejs starter eller klikke her for at lære hvordan du kan lave din egen rugsurdejs starter på 5 dage. 

2. Dagen før du laver rugbrødet, saml alle ingredienser i en skål eller gryde og læg et låg på eller plastik film henover. Lad den stå ved stuetemperatur i 12-24 timer.  

3. Med iblødsætning og surdejen starter klar, saml alle ingredienser i en røremaskineskål. 

4. Kør røremaskinen i 30 minutter på lav hastighed med et spartel. 1-2 gang imellem, tag en dejskraber og skrabe siderne af skålen for at sikre rugbrødsdejen er ensartet. 

5. Smør rugbrøds formen og hæld dejen i formen. 

6. Med vand på fingrene eller dejskraber, pres dejen jævn ud til alle hjørnerne i formen. 

7. Pynt som du har lyst med kerner eller frø. Hvis du gerne vil bruge mel til pynt, vent til brødet er hævet. 

8. Forvarm ovnen til 270 *C. 

9. Læg film henover brødet og sæt på et varmt sted. Lad brødet hæve i 50 minutter ved en temp. på 38 *C. Eller, op til ca. 1,5 timer hvis temp. er 25 *C. (Brøddet revner ofte på toppen når brøddet er færdig med at hæve). 

10. Justere ovnens temperatur ned til 180 *C og bag rugbrødet i ca. 55 minutter eller indtil brødets kernetemperatur er mere end 94 *C. 

11. Tag brøddet ud af ovnen og tag det ud af formen med det sammen. 

12. Lad den køle helt af før du skær i det. 

 

Noter:

- Hvis du skær rugbrødet for tildeligt risikerer du at rugbrødet bliver tørt og at skiverne bliver ujævne fordi brødet er for fugtigt. Jo tidligere du skærer brødet desto tykkere skal skiverne være for ikke at ødelægge dem. 

- Holdbarheden af rugbrødet i en pose med huller er 6-10 dage ved stuetemperatur og 10-12 dage i køleskabet, eller 3-6 måneder i fryseren, alt efter emballagen. 

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.

Giv din mening til kende / leave a rating

Rating: 0 stars
0 votes