Rugsurdej Starter
- Dansk opskrift
Click for English
Til 2x rugbrød med lidt ektra tilbage
Vær opmærksom på: Rugsurdejstarteren tager 5 dage at lave. Man bruger surdejstarteren på den 6 dag.
Dag 1:
3 g Vand
6 g Rugmel
En knivspids af gær
9 g i alt
Dag 2:
9 g Surdejstarter (fra dagen før)
9 g Vand
18 g Rugmel
36 g i alt
Dag 3:
18 g Surdejstarter (smid resten ud)
18 g Vand
36 g Rugmel
72 g i alt
Dag 4:
36 g Surdejstarter (smid resten ud)
36 g Vand
72 g Rugmel
144 g i alt
Dag 5:
72 g Surdejstarter (smid resten ud)
72 g Vand
144 g Rugmel
288 g i alt

Fremgangsmåde:
Dag 1:
1. I en lille beholder, rør alle ingredienserne sammen.
2. Dæk beholderen løst med et låg eller plastik film.
3. Lad den stå et lunt sted (ideelt 35 - 40 *C) i 24 timer.
Dag 2:
1. I den samme beholder eller en der er lidt større, rør dag 2 ingredienserne i dejen lavet dagen før.
2. Dæk beholderen løst med et låg eller plastik film.
3. Lad den stå et lunt sted (ideelt 35 - 40 *C) i 24 timer.
Dag 3:
1. Kassér halvdelen af dejen (18 g).
2. Tilsæt og rør dag 3 ingredienserne i dejen.
3. Dæk beholderen løst med et låg eller plastik film.
4. Lad den stå et lunt sted (ideelt 35 - 40 *C) i 24 timer.
Dag 4:
1. Kassér halvdelen af dejen (36 g).
2. Tilsæt og rør dag 4 ingredienserne i dejen.
3. Dæk beholderen løst med et låg eller plastik film.
4. Lad den stå et lunt sted (ideelt 35 - 40 *C) i 24 timer.
Dag 5:
1. Kassér halvdelen af dejen (72 g).
2. Tilsæt og rør dag 5 ingredienserne i dejen.
3. Dæk beholderen løst med et låg eller plastik film.
4. Lad den stå et lunt sted (ideelt 35 - 40 *C) i 24 timer.
Dag 6:
1. Dette er dagen hvor du nu kan starte med at bruge surdejen i dine opskrifter.
2. Efter du har brugt rugsurdejstarteren, placere du resten af rugsurdejen på køl med låget på indtil næste gangen du laver rugbrød.
Fortsat brug:
1. På køl udløber rugsurdejen ikke.
2. Hvis du ikke har meget starter tilbage og du gerne vil tilsætte til den, mål startervægten, tilsæt den samme mængde af vand og dobbelt denne mængde af rugmel. Rør den sammen, lad den stå i 24 timer, brug den til brødopskriften eller lad den stå i køleskabet til næste gang du skal brug den.
3. Hvis du gerne vil lave en større portion af starteren, følg da med de samme vægtsforhold i 2 eller 3 dage ( 1x starter : 1x vand : 2x rugmel).
Noter:
- Rugsurdejstarter er en meget mere tør og fast dej end almindelig hvedesurdej; hvis du kan forme den til en kugle og tage den op i dine hænder, så har dejen den rigtige konsistens.
- Jeg anbefaler at bruge en røremaskine til at blande surdejen og ikke bruge dine hænder. Dejen er meget svær at blande med hænderne eller med en ske.
- Hvis du glemmer at fodre din surdej i en dag eller flere dage, er det helt okay, bare fortsæt fra hvor du var i trinene.
- Rugbrød holder sig i en plastikbeholder i 6 dage ved stuetemperatur, 10 dage på køl, og 3-6 måneder på frost.
- Du bør ikke bruge starteren før du fodre den. Den skal aktiveres før du bruger den; når den har været i køleskabet eller har stået ude i mere end 24 timer efter at være blevet fodret, går den ind i dvale og det påvirker dit brød anderledes.
- Hvis du gerne vil have en stærkere surdejssmag i dit brød, så fodrer du starteren længere end 5-6 dage. Jo længere du fodrer den, jo mere sur bliver den.
- Hvis du laver en større portion starter end du har brug for når du laver rugbrød, tag surdej fra midten af surdejstarteren og lad ydersiden stå til opbevaring i køleskabet. Surdejstarteren fra midten er mere sur og indeholder mere fugt (farven er også mere lyserød).
- Du behøver ikke at følge opskriften jeg har givet. Du kan sagten lave en større eller mindre portion. Bare følg forholdet af 1x starter : 1x vand : 2x rugmel. Og følg forholdet i minimum 5 dage før du bruger den.
Giv din mening til kende / leave a rating
Add comment
Comments