Amerikanske Middagsboller
- Bedstemors Opskrift
Click for English
Til 1 brød eller 9 Rundstykker
Ingredienser:
125 g Vand
15 g Gær
23 g Sukker
75 g Mælk
28 g Æg
405 g Mel
3 g Salt
35 g Smør
706 g i alt

Fremgangsmåde:
1. På lav hastighed i 6 minutter, rør alle ingredienserne sammen med en dejkrog, undtagen smørret.
2. Skru hastigheden op til medium og lad den køre i 6 minutter.
3. Tilsæt smørret og lad den køre i 3 minutter mere.
4. Lav en glutenstrangtest ved at tage en håndfuld af dejen og træk let fra midten som om du er ved at lave bunden til en pizza. Træk dejen nok ud til at den laver et nærmest gennemsigtigt vindue (se billedet* nederst på siden).
5. Hvis dejen ikke strækker sig meget tyndt før den gå i stykker, kør den på medium hastihed i 2-3 minutter mere. Hvis den passer glutenstrangtest, er den klar til at hvile.
6. På et varmt sted, læg plastikfilm på skålen og lad dejen hvile i 30-60 minutter (alt efter hvor varmt det er) indtil dejen næsten er fordoblet i størrelse.
7. Hæld dejen ud på et melstøvet bord og opdel den i 9 stykker.
- Hvis du vil lave middagsboller: Hver bolle består af 80g dej som trilles til en stram kugle (klik for video demonstration - den er kun på engelsk lige nu)..
- Hvis du vil lave brød: brug hele dejen og form dejen til en store stram kugle (video) eller til stram pølse der passer ned i din brødform (klik for video demonstration).
8. Læg dejen i en smurt 23cm lang brødform eller i et 23cm x 23cm ovnfast glasfad.
9. Dæk med et viskestykke og lad den hvile på et varmt sted i 30-60 minutter eller indtil dejen næsten er fordoblet i størrelse.
10. Forvarm ovnen til 190 *C.
11. Valgfri: Læg en stor alubakke i bunden af ovnen mens den forvarmer. Det gøre man hvis man gerne vil have en blank skorpe mens brødet/bollerne bages.
12. Hvis du bruger alubakke i ovnen: Efter at have sat brødet i ovnen, hæld 250ml vand i alubakken og luk ovnen derefter. Dampen der kommer fra vandet i alubakken danner en blank skorpe på brødet, men den påvirker ikke smagen; den blanke skorpe er ikke en nødvendighed, men den pynter.
13. Bag dejen i ca. 30 minutter hvis du laver et brød eller i ca. 18 minutter hvis det er boller.
- Brødet er færdigt når du banker på bunden af det og det lyder hult, lidt ligesom når du banker på et vindue.
- Bollerne er færdige når de allesammen er gyldenbrune; du kan også tjekke ved at banke på toppen af den midterste bolle, lyder det hult lidt ligesom når du banker på et vindue er det færdigt.
14. Hvis du vælger at undlade et bruge alubakken med vand, kan du smelte lidt smør ovenpå toppen af bollerne/brødet.
Notes:
- Ideelt vil temperaturen være ca. 35 *C når dejen hæver; så tager det kun cirka 30 minutter for dejen at fordoble i størrelse.
- For de bedste resultater dæk skålen med plastikfilm. Når skålen er tæt forseglet forbliver dejens fugtighed i skålen og dette påvirker dejens hæve evne. Du kan sagten bruge et fugtigt eller tørt viskestykke men dette skaber ofte en tør skald på dejen... det er okay hvis dette sker men ikke ideelt.
- Dette brød kan også bages i en støbejernsgryde med låget på de første 25 minutter så får det en blank skorpe. Hvis man bruger en støbejernsgryde er det vigtigere at tjekke om brødet er færdigbagt. Dette gøres ved at vende brødet og banke lidt på bunden; færdigbagt brød lyder hult lidt ligesom når man banker på et vindue. Hvis det ikke lyder hult skal det bages længere.
- Jeg kan godt lide at lave middagsbollerne fra denne opskrift i størelser af 80g per styk, men du kan sagtens lave dem større eller mindre hvis du vil. Bare vær opmærksom på bagetiden når du ændre størrelsen. Jo større boller, desto længere er bagetiden.
- Dejen holder sig i fryseren i op til 2 måneder. Jeg anbefaler at man dækker de ønskede portioner i mel og derefter pakker dem individuelt i plastikfilm.
- Denne middagsbolle opskrift er også virkelig god til at lave andre ting såsom mini pizzaer og friturestregt brød.
- De færdigbagte brød/boller pakkes i plastik og holder sig derefter i ca. 3 dage ved stuetemperatur, i 10 dage på køl, eller i 3 måneder på frost.
*Eksempel fra punkt 4.

Giv din mening til kende / leave a rating
Add comment
Comments